Rondheid in het vierkant

Ben Waalwijk - schilderijen

benwaalwijk_02.jpg, 65kB Vanaf 24 maart exposeert componist en pianist Ben Waalwijk een serie olieverfschilderijent in Zaal 100. Ben schildert de cosmos, een universum begrensd door cirkels en uitkaderingen. Geen overgenomen illustraties van de NASA, maar gelaagdheden die ontstaan vanuit de verf zelf. Middels drippings, in elkaar overvloeiende kleurvelden en spray-paint ontstaan ruimtes waarbinnen boven en beneden geen basis meer hebben. Zachte en harde kleurstellingen wisselen elkaar af in abstracte verbeeldingen van planeten en explosieve verfcirkels. Soms zijn deze onderling verbonden door kluwen van draaiende lijnen of zweven ze met zovelen naast elkaar dat het een cosmisch familieportret lijkt. Maar er is meer dan planeten en zonnestelsels. Het schilderij 'Antarcticus' toont een in wit en zilver opgezette vlakte vol structuur. Een rode uitwaaierende vlek brengt leven in de ijswoestijn. Volgens Ben het rode bloedlichaam, de gloeiende kern van een microscopische constellatie, de cosmos in de zandkorrel.

benwaalwijk_01.jpg, 66kB De planeten zijn als irissen die, uitvergroot tot cosmische ogen, uitnodigen om in te verdwijnen. Ben Waalwijk laat zien dat het universum dichtbij ligt, zichtbaar is in ons eigen lichaam. Broad-Space Boogie Woogie toont een heelal waarin planeten in primaire kleuren door een raster van zilvergrijs lijken te zweven. De uitrasteringen maken het tevens tot een hommage aan Mondriaan die hier in een totaal nieuwe context verschijnt; die van de vervierkante ronding.

"Ik heb geen opleiding als kunstschilder, maar wil wel uit de verf komen. Ik wil de ruimte verkennen, het universum schilderen.Verf is bijzonder, je mag er altijd in. De vraag is of het er ook uit komt. Je moet risico's nemen, want een cosmos moet groeien. Soms laat ik de natuur haar gang gaan en leg ik een schilderij in de regen. Schilderen is ook geluid in beeld brengen. Een geschilderde compositie is muzikaal. Het draagt in ieder geval die suggestiedrang, maar het is stilte; een stil blijven staan in de tijd ook."

Behalve werk van Ben zijn ook enkele schilderijen van zijn dochter Roos-Anna te zien. Zij liet zich door haar vader inspireren bij deze cosmische verkenning. Een tentoonstelling dus om helemaal in op te gaan.

Opening 17 maart 20.00 uur

Aja Waalwijk voor de Staatskrant maart 2014

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved