Cocky Zouteriks

Stad in Opbouw

cokzouteriks_01.jpg, 72kB Vanaf 15 december exposeert Cocky Zouteriks zijn project City Under Construction in Zaal 100. In de jaren tachtig verklaarde hij de bouwput van de Stopera tot zijn open atelier, was onder andere initiatiefnemer van de kraak van de Pleinwerker, nam deel aan de Zebragroep en is tegenwoordig actief als Neo Animst.

Zouteriks componeert een eigen systeem van wat hij registraties noemt. Deze lopen als een rode lijn door zijn werk, van de lichtetsen op televisies en beschilderde schuttingen uit zijn vroege periode tot de tekeningen en assemblages van nu. Centraal staat het drieluik Nieuwmarkt Karakter, een abstract werk dat de buurt symboliseert waar hij al meer dan dertig jaar woont. Het drieluik is opgebouwd uit stukjes schutting en gevonden materialen en volgezet met tekens, lijnen en vlakken. Het zijn composities als partituren vol met ritmes en grafieken.

“Op de ambachtsschool leerde ik lijnen teken en ik heb inmiddels wel een half miljoen golflijnen gemaakt. Dat is Zen, concentratie, meditatie. Ik begin elk werk met drie golvende lijnen, maar wel vanuit mijn tenen. Ritme ontstaat omdat de lijnen elkaar kruisen en dat ritme vormt de bindende factor. Op die plekken zet ik haaks zeven of negen vertikale stippellijnen die voor onzichtbare verbindingen staan. Op die manier wordt het ritme zichtbaar. Daarna zet ik er balken en vlakken in. Ordenen en rangschikken hoort bij mijn natuur. Zoals je je bureau op orde brengt, zo doe ik dat met mijn constructies.“

Vierkantjes met een kruis erdoor staan op architectonische plattegronden voor huizen. Soms lijken de composities van Zouteriks op bebouwingen van bovenaf gezien maar het blijven ook tekentafels bedekt met lineaalachtige objecten of zwart-wit gestreepte stokken van landmeters. Alsof de composities net als de stad nooit af zijn, werk in uitvoering blijven. Niet alleen daarom zijn het geen statische beelden. Ontstaan vanuit de golvende lijnen krijgen ze de dynamiek van muziekstukken, maar dan wel met een totaal andere connotatie dan de ons bekende. Tijdens de jazz-avond op 15 december zullen Yedo Gibson (baritonsax) en Renato Ferreira (contrabas) enkele werken van Cocky Zouteriks dan ook muzikaal interpreteren. Wederom een expositie die het Stedelijk Museum waardig zou zijn.

vanaf 15 december in Zaal 100

Aja voor de Staatskrant december 2009

Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved