Cut & Paste Party

Knip- en Plakfestijn in Zaal 100

Op 2 en 3 juli tussen 15.00 en 22.00 uur opent Zaal 100 haar deuren de tweede keer voor een Cut and Paste Party ofwel hét knip- en plakevenement voor collageliefhebbers.Tijdens een eerste partie eind mei ontstonden er een zestig-tal collages die meteen werden tentoongesteld. Ik heb overigens nog nooit zo'n stil feestje meegemaakt. Maar een feest was het, en niet alleen voor het oog.

Soms creëeren twee samengevoegde beelden al een nieuwe werkelijkheid. De foto van een wenteltrap van boven naar beneden gefotografeerd over die van een sterrenstelsel geplakt, lijkt er in af te dalen. Zo'n afdaling in de cosmos breekt met het clichébeeld van de ladder naar de hemel. Simpele ingrepen leidden al tot enorme veranderingen. Door bijvoorbeeld ogen op bomen, golven, bergen of wolken te plakken, transformeren deze tot gezichten van allerlei aard.. .

Initiatiefnemer Peter Boom "Ik onderzoek het speelraam aan mogelijkheden, maak bij voorkeur collages die de bronnen onherkenbaar maken. Vaak is niet te achterhalen welke foto's zijn gebruikt. Maar je kunt ook uitgaan van kleurcombinaties: zwart-wit-rood-geel bijvoorbeeld. Zo'n beperking levert krachtige beelden op. Collages van egaal gekleurd papier leiden vaak tot expressieve portretten en figuren. Restmateriaal bewaar ik ook, daarmee ontstaan soms de meest verassende dingen. En dat is ook het leuke van een collageparty: de spontaneïteit waarmee afbeeldingen naast of over elkaar worden gelegd en de ruimte voor grapjes. Beeldend kunstenaar en mede-organisator Maarten van der Horst valt hem bij: "Ja en het mooie is dat iedereen die deelneemt weer een andere kijk heeft, een andere invalshoek zichtbaar maakt. Het blijft een avontuur, ook om te zien wat anderen doen, soms met materiaal waar je zelf niets in zag. Zoals de dichter Julius Joker die ineens allerlei tekstfragmenten in zijn collages verwerkte".

Dus kom en knip. Overdag kan bij mooi weer worden gewerkt op de binnenplaats. In het restaurant worden de werken tentoongesteld. Kinderen zijn welkom. Scharen, lijm en materiaal zijn aanwezig. Deelame: 3 euro

Aja Waalwijk voor de Staatskrant juni 2011

cutandpasteparty_01.jpg, 83kB

cutandpasteparty2.jpg, 58kB

cutandpasteparty.jpg, 48kB
Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved