Gözde Tekdal - foto's

Schilderen met de Camera

gozdetekdal_01.jpg, 58 kB Gözde Tekdal ( Istanboel, 1969) woonde vanaf 1979 in het Ruhrgebied en is de laatste jaren als beeldend kunstenares actief in Amsterdam. In de maanden mei en juni exposeert zij een serie foto's op papier en linnen, soms digitaal bewerkt en/of met olieverf beschilderd.

Eén van de fotoseries bestaat uit opnames van driepuntige geel- en witbeschilderde noten op een geel- en witgeschilderd tafelblad. Door overbelichting veranderden de kleuren, vormen en schaduwen in allerlei soorten blauw. Vanwege de onscherpe opnames lijken de - als zodanig niet meer herkenbare - noten onder te duiken in hun omgeving. De ermee gevormde composities roepen beelden op van kuddes buffels die met hun koppen boven water een rivier oversteken, zwermen vogels onder blauwe lakens, rimpels op het strand. Een close-up van een brandende gaspit onder een pan, op doek gedrukt, krijgt de allure van een zuilenstad onder een dramatisch kolkend wolkendek, van onderaf beschenen door een laatste zon, als op een schilderij in claire obscure. Er is ruimte voor verbeelding. gozdetekdal_02.jpg, 26 kB De skyline van vierkantjes aan de rand van de pitdeksel vormt een megalitische stenenrij, een kasteelmuur of een rij palen die uit het water steekt; maar het blijft vooral een detail met een cosmische uitstraling, het grote zichtbaar gemaakt in het kleine.

Wooden Scream, een ogenschijnlijk expressionistisch schilderij, toont een tandeloos gezicht uit houtnerven opgebouwd. Hetzelfde procedé geldt voor Omarming, waar een vrouw een zwart gat omhelst in een afgebrand bos. Het zijn gemanipuleerde foto's op doek gedrukt die in vorm en kleurbenadering een op de schilderkunst gebaseerde beeldtaal overdragen. Een abstracte compositie van nerven en schaduwen op een houten vloer worden kwaststroken op een fundamenteel schilderij.

Gözde Tekdal past verschillende technieken toe en integreert meerdere interpretatiemogelijkheden. Het gaat haar om syntheses. Zie je wat je denkt te zien wat betreft materiaal en afbeelding? Is het een foto of een schilderij, een cosmos of een korrel zand, of allebei?

van 13 mei tot 30 juni 2009 in Zaal 100

Aja 2009

zie ook :: n of u ffn ::


Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved