Henk Spitteler in Zaal 100

opening 5 maart 2008 om 20 uur

Image Image In de maand maart exposeert Zaal 100 een serie cartoons en werken met gemengde techniek op papier uit de nalatenschap van Henk Spitteler. De zwart-wit-karikaturen uit de jaren zeventig zijn uitgevoerd in een combinatie van lijntekening en stippeltechniek. Er is een cartoon van een monnik met een lege fles in de hand en een kurk in de navel van zijn bierbuik en van een zwangere vrouw die een geopend boek tegen haar buik drukt. Bij een groot aantal is de humor complexer. Een gemaskerde man met een vogel op zijn neus houdt met de rechterhand een hooivork vast en laat met de linker zaden in de mond van een dode vallen. Boven hem zweeft de maan als een ballon aan een touwtje dat is bevestigd aan een tand in zijn geopende mond. Vanachter de horizon steekt een hand omhoog die het touw vasthoudt. Het mannetje in de maan raakt zijn tanden kwijt. Één voortand is al getrokken. In het landschap op de achtergrond is een cluster huisjes afgebeeld en er staat een gesnoeide boom waaraan een reusachtig blad groeit. Het verhaal is aan de kijker.

Alle geloven op een hoop is de titel van een nu actuele tekening uit 1978 van een schoof kerken, tempels, synagogen en moskeëen. Henk's kunst breekt met taboes, met name sexuele. Ik herinner mij een waarschijnlijk verloren gegane tekening van een wandelende naakte man die een vrouw over zijn hoofd draagt. Haar benen hangen over zijn schouders en zijn hoofd verdwijnt in haar geslachtsdeel. Is dit een man die aan een vrouw denkt, terug wil naar de baarmoeder? Of draagt hij een blind masker in de vorm van een vrouwenlichaam?

Image De tekening Lief Lijf laat een gebrilde ezelskop zien met twee mensenlichamen, waarvan de een de ander van achter bezit. Henk geeft hier een eigen draai aan Reve's voorstelling van God als ezel in Nader tot U. Het voorste, geslachts- en armloze lijf, zit vast aan de ezelskop waarin de ander via de achterkant zijn hoofd steekt. Het achterste lijf heeft wel armen en houdt het voorste vast, neukt een masker waaronder een lichaam hangt, steekt er zowel zijn hoofd als zijn geslachtsdeel in. Spitteler speelt met identificaties. Een man in nachthemd en bewapend met een bebloed mes keert een gebarsten spiegel de rug toe. Hij lacht de kijker toe. Looking into the mirror I saw myself dying staat erboven. De man heeft getracht zijn spiegelbeeld om het leven te brengen en verexcuseert zich lachend voor zijn daad. Hij lacht, evenals zijn spiegelbeeld, maar de spiegel is gebroken en van het mes druipt bloed. De mens en zijn spiegelbeeld staan in een gewelddadige verhouding tegenover elkaar. Dingen, maar ook menselijke wezens zijn hier dubbelzinnig geplaatst, zijn niet wat ze lijken. Henk Spitteler zag vervreemding als gegeven voor zowel literatuur als beeldende kunst. Extreme vervreemding van oorspronkelijke betekenissen, dubbelzinnigheden en humorvolle associaties maken het werk dan ook spannend. Er ligt een volwassen man op zijn buik onder een stoel, de armen gevouwen. Een zelfportret naar aanleiding van een LSD trip, van Henk als kind.

De pentekeningen contrasteren sterk met de kleurrijke en bijna abstracte portretten uit de negentiger jaren, een kleine serie ontstaan tijdens een eindeloos delerium tremens. Met vertekende beelden brengt Spitteler hier een geestelijke crisis in beeld. De portretten zijn heftig, afstotend soms. Hij zette ze, met diverse materialen, gedurende een periode van een paar weken op. Soms ineens wat vluchtige vegen of een lijn, razendsnel neergezet vanwege trillende handen, soms dagen niets. Een aantal hebben cartooneske trekken, een verwrongen gezicht steekt zijn tong uit en op een van de tekeningen bieden uitsluitend de ogen houvast een gezicht te onderscheiden. De laatste tekening laat een poort zien in de vorm van een mens, een soort geschilderde aura waarbinnen diagonaal opgezette lichtstralen als door een raam naar binnen vallen. De lichtbron valt buiten beeld, een open ruimte suggererend, een lichaam waar je in kunt stappen als ware het een kathedraal.

Aja

zie ook
Henk Spitteler - nagelaten werk


Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved