Binnenwerelden

Kees Prins - schilderijen

Van 21 mei tot 15 juni exposeert Kees Prins een serie acrylschilderijen in Zaal 100. Het werk bestaat uit portretten, opgebouwd uit strakke transparante lijnen en in elkaar overvloeiende kleurvlakken in een fontein van kleurige puntjes. Het is alsof vormen en kleuren zich los van elkaar verhouden en tegelijkertijd een synthese aangaan. Gezichten en vergezichten zweven als materie en geest door elkaar heen.

keesprins_01.jpg, 89kB Kees Prins combineert drippings met grafische vormen zoals die van oogleden en monden binnen de vagere contouren van een gelaat. In tegenstelling tot ogen en mond wordt de totale vorm van het hoofd deels bij de achtergrond betrokken. Door gedeeltelijke kleurverandering onderscheidt het zich er ook weer van. De portretten suggereren niet zozeer het opgaan in een achtergrond maar eerder een binnenwereld waarin het portret is opgenomen of zichzelf lijkt te dromen. Maar het kan ook weer andersom. Bij een gesluierde vrouw wordt de wereld een kleurrijke voile rond haar ogen. Een ander personage huilt kleur in een kleurenregen. Weer een ander zingt, lacht of straalt kleur: Aziaten, Afrikanen, kinderen en Oosterse dames. Ook zijn helden sprankelen als tijdens een optreden: Aretha Franklin, Dr John the Nightripper, Lester Young, Sylvia Christel, Mavis Staples etc. Op een doek, gebruikt om potten verf neer te zetten, vormden de cirkelvormige afdrukken de basis voor het bekende portret van John Lennon met meerdere brillen. Door zo'n gelukkig toeval wordt het stereotype beeld doorbroken. Er zijn ook raakvlakken met psychedelische kunst. De duizenden druppeltjes en spatjes verlenen de portretten ongekende dieptes.

Kees Prins maakt portretten tot een dagdroom. Portretten die werelden in zich dragen. Werelden waarin je kunt verdwijnen of waarin je, net als de afbeeldingen zelf, in op kunt gaan. Maar in die binnenwereld blijven de wonderlijke dimensies toch weer deel uitmaken van een gelaat. De moeite waard dus om gezien te worden. De meest kleurrijke tentoonstelling van het jaar.

Opening maandag 27 mei 20.00 uur

Aja Waalwijk voor de Staatskrant juni 2013

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved