Transformaties in Zaal 100

Maarten van der Horst en Ana Karina Maduro - collages

maartenenkarina_01.jpg, 46kB Van 8 tot 30 september exposeren Maarten van der Horst en Ana Karina Maduro een serie collages, waaronder een aantal in samenwerking ontstaan. Mensfiguren spelen een belangrijke rol Ze transformeren tot landschappen, bloemen of architectuur. Er zijn nauwelijks knipranden te zien, kleuren en vormen groeien organisch uit elkaar of vloeien in elkaar over, maar verder wijkt alles af.

maartenenkarina_02.jpg, 45kB Hoofden worden weggelaten. Uit kragen schieten wolkenluchten op. Een hond groeit uit een bloem, Koningin Elisabeth zit op een sprinkhaan waarachter twee Chinezen in de bek van een draak staan. Een aap zit op een vlot op zee. Een vogel vliegt over een metalen slangvormig object op het strand. Een vrouwenlichaam strekt zich uit tot zeeanemoon, tot rosse vlees. Een mannenhoofd is met lijnen verbonden met de planeten uit ons zonnestelsel; als ware het hoofd het centrum van de kosmos.

Karina Maduro: Mijn collages geven uitdrukking aan de diversiteit van de wereld, soms ironisch, soms controversieel. Het knippen is voor mij het mooiste moment. Je komt in een flow van composities en vergeet alles.” Maarten van der Horst: "Er is veel mogelijk en je weet nooit van tevoren wat er uit gaat komen. Het is een grote ontdekkingstocht. maartenenkarina_03.jpg, 49kB De ene keer zie je een plaatje waar je iets mee wilt doen en later zie een plaatje dat er bij past. Ik zie iets en dan ontstaat het. De rest gaat dan vanzelf, zelfs het spotten met de regels van perspectief en verhoudingen.”

Ze werken samen aan een collage met gestapelde landschappen. Je kijkt neer op een vijver vol beelden en een man op een sokkel die het geheel bestudeert. Daarachter een gebouw en een brug volgebouwd met huizen onder een wolkenlucht waarin een neushoorn ondersteboven vervoerd wordt onder een helikopter. Er is nog veel meer. Een expositie om je even in te verdiepen.

Opening expositie 8 september 20:00 uur

zie ook: www.mrtnvanderhorst.nl

Aja Waalwijk voor de Staatskrant september 2017

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved