maddyrentenaar_02.jpg, 35kB Maddy Rentenaar - schilderijen en collages

Van hoerenkast tot poppenhuis

Van 6 tot 31 mei exposeert Maddy Rentenaar (1958) een serie schilderijen en collages in Zaal 100. Ze studeerde monumentale vormgeving, schilderen en etsen aan de Stadsakademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht en werkt tegenwoordig in een atelier in het oude Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat. Afbeeldingen van vrouwen zijn het belangrijkste thema omdat ze die als vormgegeven mooier vindt dan mannen.

maddyrentenaar_01.jpg, 46kB Op een van de schilderijen ligt een klassiek opgezette vrouwspersoon op haar rug. Ze is in donkere tinten geschilderd en bedekt met een ragfijn netwerk van knalrode lijntjes, ontstaan door verf van een penseel te laten druipen en tegelijkertijd snelle bewegingen te maken. Dezelfde techniek past ze toe op een aantal van haar portretten. Het lijkt of de dripping zelf beweging brengt, gezichten in beweging zet. Haar probleem een keuze te moeten maken tussen beeldhouwen en schilderen leidde tot bijzondere syntheses: van schilderijen vol structuur tot beschilderde reliëfs en kijkkasten. Het gebruik van verschillende materialen levert, in combinatie met uiteenlopende schildertechnieken, verassende resultaten op. Ze schildert sirenes met opgeplakte CD's als aureool, danseressen met kousen van sinaasappelnetjes, Manga-achtige poppige typetjes met ruizende pettycoats van stukjes plastic.

Geïnspireerd door de bekende, met objecten gevulde letterbak aan de muur, stelt Maddy kijkkasten samen. Ze bestaan uit samenvoegingen van platte kisten of lijsten die naast elkaar liggende ruimtes, vertrekken of ramen suggereren. "De Verleiding" bestaat uit wel twintig kastjes vol schilderingen en beeldjes van naakte vrouwfiguren. Elke figuur is in een ruimte geplaatst die schilder- of vormtechnisch anders is aangepakt. Rode achtergronden, gordijnen van zijde en satijn, half open jaloezieën over een naakt geplakt: alles straalt verleiding uit. Een paar vrijende koppels worden aan het oog onttrokken doordat de luiken ervoor gesloten zijn. De toeschouwer kan ze naar believe openen. En deze mogelijkheid tot voyeuristische interactie maakt de hoerenkast geen verkleinde afbeelding van een bordeel maar een poppenhuis op ware grootte.

Opening expositie 6 mei vanaf 20.00 uur met muzikale omlijsting door Maddy Rentenaar, Reinder van der Woude e.a.

Aja Waalwijk voor de Staatskrant mei 2010

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved