Martijn Dissen

Mokums Drugsquartet

martijndissen_01.jpg, 113kB De hal van Zaal 100 is gevuld met een immens stadsgezicht van Magisch Centrum Amsterdam waarboven een parachutist in vrije val, met de armen als in verrukking uitgestrekt, naar beneden suist. In de handen van de boven het centrum zwevende rugzaktoerist steken magic mushrooms hun kopjes naar buiten.

Van 26 februari tot 23 maart exposeert Marijn van Dissen de portretten en stadsgezichten die de basis vormden voor zijn inmiddels uitgegeven kwartetspel The Amsterdam Drugs Quartet. Na het geruchtmakende dierenkwartet van Peter Vos, wat mij betreft, een nieuwe knaller. Geen familiespel met uitsluitend erkende drugs als speed, coke, heroine, hash, weed, LSD, XTC of magic mushrooms. Ook alcohol, medicijnen, sex en smart drugs hebben een plaats gekregen. Elke set heeft een eigen stijl, en per set zijn er een of twee portretten. Bij de alcohol zijn dat André Hazes en koning Willem, alias 'Prins Pils'. De LSD-kaart gaat naar Simon Vinkenoog (met Ruigoord op de achtergrond). Herman Brood en Dr.Rat coveren de speed. Het bijzondere aan de expositie is dat niet de kaarten, maar de daarop afgedrukte portretten, gebouwen en situaties centraal staan. Ontdaan van tekst en op ware grootte ontstaat een ander beeld.

martijndissen_02.jpg, 87kB Martijn tekent o.a. foto's na met rode en zwarte stiften. Het resultaat, in het heraldische zwart, rood en wit van het Amsterdamse stadswapen, geeft de prenten een bijna vooroorlogse uitstraling. Maar er is ook een duidelijke verwantschap met de Amsterdamse Punkschool van Peter Pontiac en Hugo Kaagman. Evenals laatstgenoemde is Marijn van Wissen al jarenlang als graffiti-kunstenaar actief. Het gebruik van sjablonen, viltstiften, spuitbussen en/of kwasten is niet lukraak. Elke vier bij elkaar horende kaarten is met andere middelen en dus in een andere stijl opgezet. Bij de serie Speed is voornamelijk gewerkt met sjablonen en spuitbussen, de LSD serie bestaat bijvoorbeeld uit verfijnde tekeningen. Voor een andere kijk op Amsterdam. Een tentoonstelling om niet te missen.

Zie ook: www.drugsquartet.com

Aja Waalwijk voor de Staatskrant februari 2016

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved