Mexico in de Wittenstraat

Image Van 4 februari tot 28 februari 2003 exposeren de Mexicaanse schilders Rogelio Arrona Varela en zijn zoon Ernesto Arrona Santiago hun schilderijen in Galerie 100. Rogelio heeft een technische tekenopleiding genoten. Hij schildert visioenen, hakt beelden in hout, maakte begin jaren zeventig zeefdrukken op allerlei materialen als glas, steen en metaal met daarop figuren uit de klassieke europese en pre-columbiaanse kunst.

Image Het werk in Zaal 100 toont mensen en objecten, een streng kijkende Maya-macho naast een devoot knielende vrouw, een stilleven van een hoed op de rand van een tafel waarboven een serie planeten in de vorm van een driehoek zweeft. De sombrero valt bijna van de tafelrand, een kritiek moment. "Zee van Rust" is de titel.

Op zijn laatste doek "What goes around comes around", vrij vertaald, "Wie wind zaait zal storm oogsten" staat een huis waardoor zich een lemniscaat van mist strengelt. In deze lemniscaat die zich alleen door kleurverschil van zijn omgeving onderscheidt vliegen grafisch getekende objecten. Door de schoorsteen komen tafels, harten, broeken, huisraad naar buiten om door een raam als in een droom weer naar binnen te keren. Alsof het huis zijn ziel blootlegt. Rogelio's zoon Ernesto is 22 en schildert al 8 jaar. In Mexico leerde hij werken in aquarel- en olieverftechniek . Zijn oeuvre bestaat uit cartooneske portretten, fantasiefiguren die hij deformaties noemt, en stillevens van vaak triviale onderwerpen als een toiletpot, een compositie van gieters of een fragment van een schaar. Ondubbelzinnige pop-art met een humoristische ondertoon zoals het schilderij La Cabrita (Rammetje), een monumentaal doek van een kleine trotse ram in felle tinten.

Met dank aan Mariette Bodier die deze expositie mogelijk maakte .

van 4 februari tot 28 februari 2003 in Zaal 100

Aja

Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved