Magic Art Group of Mongolia

Image Image

Byambatsogt B. Battsengel R. en Batkhishig Y. zijn jonge Mongoolse kunstenaars, geboren in het midden van de jaren zeventig en onlangs afgestudeerd aan de kunstacademie Soyol te Ulanbator. Zij maken aldaar deel uit van de Magic Art Group die in mei dit jaar exposeerde in de State Gallery of Mongolia ter gelegenheid van de 840ste verjaardag van Dzenghis Khan. In de maand september exposeren ze enkele van hun schilderijen in zaal 100.

De beeldende kunst in Mongolië was traditioneel religieus. De schilderingen vóór 1920 laten vrijwel uitsluitend boeddhistische thema's zien. Afbeeldingen van goden, godinnen en demonen die, wat de vervaardiging betreft, aan strikte regels zijn gebonden. Tijdens het communistische bewind werd vanaf de jaren twintig het sociaal realisme bepalend voor vorm en inhoud van de kunst. Deel van de cultuurpolitiek was een verbod op het maken van religieuse afbeeldingen. Als uitdrukking van de hedendaagse vrijheidsbeleving brengen vele moderne kunstenaars shamanistische onderwerpen in beeld.

Image Legendes en verhalen die elke Mongool kent en die zelden of nooit in beeld zijn gebracht. Een shamaan die op zijn windpaard opstijgt, een offer brengt aan de nacht of kruiden op het vuur gooit. Soms zijn de wind- of berggeesten die hen omringen zichtbaar aanwezig. Het verleden komt tot leven in een nieuwe setting. Het Mongoolse modernisme uit zich namelijk ook in een belangstelling voor Europese stijlen. Een logisch gevolg van de Russische en al zeer oude Duitse kulturele betrekkingen. Zo hebben de kunstenaars zich inhoudelijk laten inspireren door Dali en, wat koloriet betreft, door de Nederlandse renaissancekunst. Moderne schilderkunst uit Mongolië.

van zondag 1 september tot 1 oktober 2002 in Zaal 100

Aja

Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved