De Beeldenreeks van Paul van Dijk

paulvandijk_01.jpg, 65kB In zijn lange carriere als organisator en producer van muzikale manifestaties werkte Paul van Dijk (1957) samen met ontelbare bands en binnen vele organisaties als Melkweg, Winston, Fantasio 2, Ruigoord en Zaal 100, waar hij tegenwoordig als vrijwilliger onder de titel "Goeie Zin", elke maandag een singer-songwriters-avond organiseert. Deze maand is het 35 jaar geleden dat Paul zijn eerste manifestatie organiseerde. De tentoonstelling in Zaal 100 staat dan ook in het teken van de beeldenreeks die Paul van Dijk al doende (mede) liet ontstaan, een enorme hoeveelheid posters en daaraan gerelalteerde grotere en kleinere kunstverzamelingen. Een tijdsdocument van vele vormgevers die hij eens uitgenodigde een affiche te maken, gecombineerd met verzamelingen die hem door omstandigheden toevielen. De oudste posters dateren uit de zeventiger jaren. En het is niet alleen muziek dat de klok slaat. "De walvis terug in de gracht", was de eerste manifestatie. Een waarbij een walvis op een vlot door de grachten werd getrokken.

Paul van Dijk betrekt zijn vormgevers-vrienden geregeld bij exposities of kunstzinnige acties. Zo nodigde hij de in 2010 overleden tekenaar/fotograaf Henk Langeveld uit om voor het Vurige Tongen festival in Ruigoord een aantal tekeningen te maken. Het digitale verslag daarvan is door Paul bijgehouden. De nog door Langeveld zelf gemaakte uitvergrotingen maken deel uit van de tentoonstelling en behelsen naast de Ruigoordportretten ook het uitgaansleven en musici van allerlei soort. IJzersterke schetsen waar een apart artikel over te schrijven is. Henk Langeveld was een van de initiatiefnemers binnen kraakgroep Oost. Een deel van het door Paul gekoesterde werk van zijn vriend is deze maand ook te zien in De Valreep. paulvandijk_02.jpg, 34kBMaar er is meer. In Winston exposeerde Paul van Dijk "Galerie Toilet" van Eva van Halewijn, met toiletbordjes voor dames en heren. De kleinste galerie van Nederland is goed vertegenwoordigd. Een selectie van tekenaars als Peter van Straten, Eric Schreurs, en Aat Veldhoen zijn op de toiletdeuren van Zaal 100 te zien. Een drietal foto's van respectievelijk DefP, Huub van der Lubbe en junkieXL vond Paul in de achtergelaten ruimtes van Stichting Pop, waar voorheen de Cosmos en Fantasio resideerden. Werkelijk schitterende foto's achter gebroken glasplaten. Ze wisselen af met foto's die Paul zelf maakte van, hoe kan het ook anders, de organisatoren van de grootste festivals in Nederland.

Paul van Dijk is geboren in Rotterdam en woont sinds 1984 in de Zaagmolenstraat. Ik beschouw hem als een van de stille krachten van Amsterdam. Op maandag 17 december wordt zijn 35-jarig jubileum als organisator gevierd met een speciale aflevering van "Goeie Zin", een avondvullend programma van singers/songwriters; semi-akoustische muziek van solisten of bandjes in Zaal 100. Tussen de optredens door verzorgt Paul als d.j. samen met zijn vriendin Lynn Nicholas de muziek, en zijn er, uitsluitend op 17 december, ook mappen inzichtelijk met nog meer kunstwerken en posters.

De Beeldenreeks van Paul van Dijk, 3 tot 23 december Zaal 100, de Wittenstraat 100.

17 december: "Goeie Zin" vanaf 20.00 uur. Restaurant open vanaf 18.00 uur.

Aja Waalwijk voor de Staatskrant december 2012

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved