Paul van Goudoever - grafiek

Lekker voor het oog

paulvangoudoever_02.jpg, 52kB paulvangoudoever_01.jpg, 58kB Van 3 tot 30 juni stelt informaticus en fotograaf Paul van Goudoever (1955) grafiek ten toon in Zaal 100. Het werk, ontstaan in een digitale wereld en als foto afgedrukt, bestaat uit ingewikkelde structuren en complexe figuren. Een compositie in voornamelijk rood en voorzien van diagonalen lijkt een rij opengeklapte strandstoelen, een gevel vol zonneschermen, een raamwerk van eindeloze stadswijken. Het is niets van dit alles. Hetzelfde geldt voor de ogenschijnlijk gerimpelde waterspiegels, graffity-achtige figuraties, cylindrische landschappen, kleurenvelden die als ecoline doorlopen en een beweging suggereren als verfijnde monoprinten. De vaak overvolle beelden roepen een arsenaal van associaties op. Op een van de prenten is een oog zichtbaar, een duidelijke kin en een bloedende mond. Het blijkt een ruisbewerking van een foto van een USB-plugje. Voor Paul van Goudoever is het gezicht niet de essentie, een trouvée tussen alle andere. "Je moet ergens mee beginnen, een willekeurige ruis, een lijn, een foto. Ik ben niet digitaal aan het schilderen. Het gaat er mij om welke bewerkingen welke vormen voortbrengen, om variatie en selectie, een soort evolutie. Soms trek ik een lijn, daar laat ik transformaties op los: beeldbewerkingen als perspectief, ruis, kleurcontrasten. en filters.Wil ik ruimtelijkheid dan zoek ik structuur, textuur, gradiënten. Ik kan belijning binnenste buiten keren, modulaties aanbrengen, beelden over elkaar heen leggen of met elkaar vermenigvuldigen."

Van Goudoever verkent zijn beeldervaring. Wat voor hem lekker is voor het oog, los van de betekenis, bepaalt het uiteindelijke resultaat: " Selectiekriteria zijn difuse indrukken, zoals bij het bombardement van kunst dat het internet als oeverloze catalogus oplevert. Wat kan ik produceren om aan te sluiten bij kunst op het internet? Het begon als een poging tot parodie, om overziend wat zich aandient als "kunst te koop", tot beelden te komen die voor kunst kunnen doorgaan."

Van Goudoever fabriceert beelden die met hun "toevallige" variëteit en diversiteit interpretaties oproepen als van een reis door de wereld van de kunst.

Opening expositie op donderdag 3 juni om 20 uur in het restaurant van Zaal 100.

Aja Waalwijk voor de Staatskrant juni 2010

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved