Paul Vonk - schilderijen

Klaas goes Kinky

paulvonk_01.jpg, 52kBVan 17 november tot 5 december 2003 exposeert beeldend kunstenaar Paul Vonk een serie olieverfschilderijen van Sinterklaas. Na het bekende schilderij ‘Sinterklaasavond’ van Jan Steen, waarop overigens geen sint is afgebeeld, en de grafity ‘Klaas Komt’ van Jasper Grootveld, eindelijk iets nieuws.

In felle kleuren opgezet wordt Sinterklaas op bezoek bij een Neanderthaler met een enorme steen als tegenwicht omhoog gehezen . Uit een mand die hij onder de arm houdt steekt een bot. De neanderthaler zit met een knots op zijn schouder gehurkt onder een sinaasappelboom. Het gaat hier blijkbaar om ruilhandel. Op een ander doek ligt Sinterklaas op het dak van een treinstel in de metro van Moskou, terwijl zijn paard verbaasd op een andere trein voorbijraast. Van Sinterklaas op de Sint Jan zijn er twee versies. Op de een verdwijnt hij vrijwel tussen de kruizen op het dak waartussen ook een minuskuul schoorsteentje oprijst . Op de tweede versie vallen er pakjes naar beneden terwijl Sint zich vasthoudt aan een kappitel om een pakje uit de dakgoot te pakken. Om geen aanstoot te geven is een tekening van Sinterlaas bij de Klaagmuur, omringt door rabbi’s, niet opgehangen.

Behalve de zes schilderijen van Klaas stelt Paul Vonk ook een van zijn zweefobjecten tentoon en een serie doeken met onderwerpen uit de Talmoed. Dramatische olieverfschilderijen in wit en blauw: een rabbi in een nevelig landschap, de verstoting van het gouden kalf, Pesach, maar ook een nazi die schoenen poetst.

Aja Waalwijk november 2003

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved