peterfranz_01.jpg, 38kB Peter Fransz - kachels

Staatsvuur

Op vrijdag 29 januari stelt Peter Fransz (1950) enkele mobiele houtkachels ten toon in de Staatsliedenbuurt. Geen kachels voor binnen. Opgebouwd uit aan elkaar gelaste brandblussers en gasflessen, soms met amsterdammertjes als schoorsteenpijp en voorzien van wielen zijn ze overal te plaatsen. Het zijn torentjes van metaal met een bijna architectonische uitstraling. Vanwege de beeldenroute en het Why-Not Circus tijdens de Landjuwelen in Ruigoord construeerde Peter eens zijn Lopend Vuurtje, een vuurkorf op wieltjes die voor de optocht uitrijdt. Vanuit deze muilkorf met vuur en zijn rooktonnen voor vis ontwikkelde hij ideeën voor andere mobiele warmtebronnen Het maken van kunstzinnige kachelsculpturen en vuurstructuren is overigens een van de tradities binnen de kraakwereld van industriële complexen zoals de ADM, waar hij geregeld actief is. Vanuit zijn woning/werkplaats in Amsterdam Noord zet hij die traditie voort.

In Parijs zie je 'swinters nog smeulende vuurtjes van kastanjeverkopers en in Lissabon worden er daarnaast op straat ook sardientjes geroosterd, maar hier kan geen passant of zwerver zich warmen of naar een vlammetje staren. In Amsterdam zijn de elementen wind en water goed vertegenwoordigd. Vuur is om redenen van veiligheid uit het stadsbeeld verdwenen. Toch is een vuur het ultieme sociale sculptuur. Tegen de aantrekkingskracht kan geen standbeeld op. Tenzij het standbeeld deels vuur is of in zich draagt. Waarom geen fonteinen in de zomer en vuurplaatsen (met vuurmeester) in de winter? Mooie lokaties zijn bijvoorbeeld de 'swinters lege fonteinvijver op het Frederiksplein, het Vondel- of het Westerpark of in het als huiskamer ingerichte tramhaltehok op het Limburg Stirumplein.

Vanaf Amsterdam Noord wandelt oud-buurtbewoner Peter Fransz met zijn aldaar aangestoken Lopend Vuurtje naar Zaal 100 om enkele mobiele kachelkunstwerken van vuur te voorzien. Op de tramhalte Limburg Stirumplein zal er in ieder geval een worden geplaatst voor de wachtende passagiers. U wordt van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ontsteking van het Staatvuur als aanzet voor een stad met meer warmte en sfeer.

Het Staatsvuur in mobiele kachels wordt ontstoken op 29 januari vanaf 18.00 uur voor Zaal 100.

Aja voor de Staatskrant januari 2010

peterfransz_05.jpg, 64kB
Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved