robertjaeger_02.jpg, 79kB Robert Jaeger - foto's

Robert Jaeger was meestal stoned en liep altijd met een camera rond. Hij overleed in juli dit jaar. Een aimabele man, altijd vriendelijk, die ik vanaf de jaren zeventig heb gekend. Zijn nalatenschap bestaat uit dozen vol foto's en dia's van voornamaleijk vloeistofprojecties zoals die in de jaren zestig en zeventig werden gebruikt in Fantasio, Paradiso en de Melkweg. De dia's tonen nogal platte figuraties die dierlijke of mensachtige vormen aannnemen. Een zoektocht naar orde zoals die op een andere manier zichtbaar is in zijn foto's.

robertjaeger_01.jpg, 96kB Een groot deel betstaat uit vastgelegde reeksen van allerlei soort: keurig geordende riemen, glinsterende kralensnoeren, bundels sjaaltjes, stapels flessen etc. Foto's van zich herhalende motieven, frontaal gefotografeerd, die vanwege het ontbreken van richtpunten een psychedelisch effect sorteren.. Naast deze seriële producten foto's van een bonte stoet kleurrijke etalages. Composities waarbij de weerkaatsing van het glas een belangrijke rol speelt. Binnen en buiten vloeien over. Zo ook bij de weerspiegeling van een grachtenpand, ondersteboven gepresenteerd.als een vibrerend droomgebouw.

De dichter Peter Posthumus, initiatiefnemer van de tentoonstelling, opende met een interessante toespraak over de foto's van de serieel geëtaleerde objecten. Hij stelt dat een mens overeenkomsten kan herkennen, een patroon kan zien dat orde in de chaos schept. Twee soorten overeenkomsten vormen samen al een patroon, ofwel patronen vloeien voort uit reeksen. Volgens Posthumus keek Robert Jaeger in de kaleidoscoop van de stad om overeenkomsten te zien: harmonische en melodische door elkaar. Alles vormt één geheel: "Robert schiep orde in horizontale en vertikale richting. De riemen die hij fotografeerde horen bij elkaar. Ze hebben een langgrekt design en zijn allemaal van glinsterende stenen voorzien. Er ontstaat een compositie met een horizontale ofwel een melodische lijn en een vertikale ofwel harmonische structuur. Dat maakt zijn foto's tot muziekstukken; muzikale composities."

te zien in oktober 2010 in Zaal 100

Aja Waalwijk voor de Staatskrant oktober 2010

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved