Rauwe Lente in Zaal 100

Spring Productions - Street Art

springproductions_01.jpg, 62kB Op 21 april opent het kunstenaarscollectief Spring Productions een tentoonstelling met straatkunst ofwel graffiti. Het betreft werk van acht kunstenaars die vanwege het op straat werken liever anoniem blijven. Graffiti staat volgens het woordenboek voor muurbekladding. Graffiti in huis lijkt een contradictie. Als je een doek beschildert is het geen graffiti meer. Toch denken de organisatoren daar anders over.

Jop Voet, initiatiefnemer en vertegenwoordiger, stelt zich ten doel graffitikunstenaars te prikkelen samen te werken en samen iets te verdienen. Als een aanvullende vorm van entertainment vervaardigt de groep doeken en panelen op festivalterreinen.

Gijs de Groot vult hem aan: "Op grote evenementen staan soms kilometers bouwhekken. Dat zijn lelijke plekken en die zoeken we op. Wij zorgen met Spring Productions voor een legale situatie voor graffitikunstenaars. Het gaat om life paintings. Tijdens evenementen zie je het werk ontstaan en daar ligt het raakvlak. Wij zoeken de grenzen van de graffiti op, voorzien daarmee in een behoefte en halen het tegelijkertijd van de straat."

Jop: "De kunstenaars hoeven het niet te verkopen en toch wordt er wat verdiend. Daarnaast genereer ik ook inkomsten door middel van losse verkoop, verhuur en door namens de groep mee te denken over thema's en concepten. We maken decoratieve kunst voor de Amsterdamse dansscene, waren aanwezig op het Magneetfestival, het Landjuweel in Ruigoord, Reuringfestival, Doka, Club-Up.springproductions_02.jpg, 60kB We zijn twee keer per maand actief in de Shell-toren en doen ook kinderworkshops. Als ik uit bed stap is het bedrijf wakker en start de motor. Ik haal de materialen op met de bakfiets. Dat zijn meestal panelen en veel spuitbussen."

De tentoongestelde werken zijn pure pop-art schilderingen en van hoog niveau. Een comic-, cartoon- en tattoowereld met knallende kleuren en duidelijke voorstellingen. Een grijnzend skelet met baseballpet en een knalrood vogeltje op zijn hand. Meisjes die uit rozen komen.

Op zondag 11 mei vanaf 13.30 uur is er in de tuin van Zaal 100 een kinderworkshop. Ook street-artists en graffiti-kunstenaars die zich aan willen sluiten bij het collectief zijn meer dan welkom.

Opening tentoonstelling 21 april 20.00 uur. Van 21 april tot 19 mei

Aja Waalwijk voor de Staatskrant april 2014

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved