Tanja Henn - schilderijen

tanjahenn_02.jpg, 68kB Voor de maand december tovert kunstenares en buurtbewoonster Tanja Henn Zaal 100 om tot een environment van black-lightkunst: een levenswerk.

De in het donker reflecterende kleuren geven de illusie van binnenuit op te lichten. Afwezigheid van andere lichtbronnen dan het schilderij of object maakt dat alles zweeft of lijkt te zweven. Lichtgevende mobiles suggereren een droomoceaan: psychedelische motieven op schijven en bollen, fluoriserende vissen in televisietoestellen, transparante koffers vol sprookjesfiguren achter glasschilderingen. Tanja Henn brengt een innerlijke wereld in beeld met kunst die je omsluit, je letterlijk opneemt in een virtuele omgeving.

tanjahenn_01.jpg, 71kB De pointillistische designs zijn geïnspireerd door werk van Australische Aboriginals, ze beschildert maskers met landschappen die doorlopen op het doek. Ze beplakt panelen met beschilderde puzzlestukjes die onderling niet aansluiten maar een tussenruimte openlaten, waaronder weer een andere afbeelding zichtbaar is. Vaak lopen verschillende afbeeldingen door elkaar, gelaagdheden in beeld brengend die tot mysterieuse combinaties leiden.

Op een aantal schilderijen zijn menselijke silhouettten gevuld met een zwierig lijnenspel van gloeiende puntjes die door de vaak in elkaar verstrengelde lichamen lijken te stromen, landschappen lijken te vormen. Het zijn mythische wezens met ronde hoofden. Gevuld met concentrische cirkels doen ze denken aan rastamutsen, van achteren gezien; opgebouwd uit ovalen of driehoeken aan vrouwelijke geslachtsdelen. Hier geen heftige kleurcontrasten maar zachte tinten in sferische omgevingen. Tanja Henn brengt een innerlijke wereld in beeld met kunst die je omsluit, je letterlijk opneemt in een virtuele omgeving.

Een expositie waar ook kinderen van kunnen genieten. In het restaurant hangen behalve een aantal frontaal geschilderde familieportretten vol gelukkig ogende figuurtjes, assemblages van speelgoed: zelfbedachte sprookjes, nieuwe mythes, ontstaan in een dialoog met haar dochtertjes die elk object, paneel of koffer een verhaal toekennen. In de koffers zijn reizende figuurtjes zichtbaar, karavanen vol verhalen in een kunstzinnig spel tussen anekdote en poëzie.

Opening tentoonstelling donderdag 16 december vanaf 20.00 uur

Aja Waalwijk, december 2010

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved