Tijo Walstra - schilderijen en grafiek

Image In de maand mei 2002 exposeert Tijo Walstra schilderijen en grafiek in Galerie Honderd in Zaal 100

Tijo Walstra is geboren in Amsterdam in 1965. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt sinds 1995 als beeldend kunstenaar in de Nieuwmarkt. Zijn oeuvre bestaat uit linoleum- en houtsnedes, olieverfschilderijen, driedimensionale beelden en gedichten. Van zijn grafisch werk stelt hij boekjes samen, afwisselingen van beeld en tekst. Vaak is de tektst zelf het beeld. Tijo Walstra tekent taal. Een beeld gevuld met een tekst als “Er wurmde zich Tijo Wara onder het gras” of “Klootte.”

Image Zijn olieverfschilderijen bestaan uit kleurvlakken, verfvegen en lijnvoeringen. Dat zijn voor hem lijnen die ontstaan aan de hand van het oog dat tast. Tijo Walstra: “Ik probeer licht uit te drukken. Licht opgenomen door mijn omgeving en weergegeven via mijn doorgeefmateriaal. Licht zonder tijd. Het moment dat je de lijn neerzet wordt je weg al bepaald. Elke lijn is ouwe rotzooi voor de maker. Maar dan ga je lijnen met het licht. Dan zie je de wereld aan de hand van de zon en is er nieuw leven.”

In een van de doeken herken ik iets landschappelijks, een horizon, groepen bomen. Voor Tijo is dit niet relevant. De schilderijen vertellen volgens hem het verhaal van de kijker. Eenieder kan zijn fantsie er in kwijt.

Zijn grafiek is verhalend, althans die suggestie wordt gewekt vanwege het samenvallen van taal en beeld. Gebundeld geeft het een comic-achtige indruk, vol slogans en one-liners. Het is een verslag met terugwerkende kracht. Alleen al door de titel van zijn bundel “fuck you in the spine” dwingt hij de lezer over zijn ruggegraat na te denken. De beschouwer blijft voor hem de hoofdpersoon.

Aja voor De Staatskrant april 2002

Zaal 100 | Aja Waalwijk | Galerie 100
© All rights reserved