willemplugge_02.jpg, 50kB De Freestyle van Willem Plugge

collages

Willem Plugge bedient zich van de door de surrealististen geïntroduceerde collage automatique en laat zich eveneens inspireren door de free-jazz. Freestyle noemt hij het, lukraap knippen en associatief bij elkaar zetten. 'Je hoeft jezelf zodoende geen regeltjes op te leggen, zo weinig mogelijk te denken, alleen te doen.'

De collages vullen het papier als postzegels een volgeplakte envelop, bestaan uit stapelingen van honderden vierkantjes van ongeveer dezelfde grootte: naast, boven en onder elkaar. Voor- , achtergrond noch middelpunt spelen een rol. De minuskule ruimtesuggesties binnen de afzonderlijke plaatjes geven het geheel eerder het aanzien van een vibrerend reliëf. Gesorteerd op kleur, ritme of onderwerp zijn er reeksen fragmenten van kranen en pijpleidingen, menselijke figuren, lichaamsdelen, schilderijen etc. En hiermee stopt het proces niet. De tot de randen volgeplakte vellen maken weer deel uit van grotere composities. Collages met onderling ongeveer dezelfde thematiek zijn diagonaal, half over elkaar heen, keurig naast elkaar geplakt of ze waaieren alle kanten op. De effecten variëren van explosief tot ritmisch, statisch en chaotisch; sorteren een ruimtelijke aanpak die een ongekende spanning oplevert met die binnen de collages zelf.

willemplugge_01.jpg, 60kB Het ritmische effect van bijvoorbeeld als dozen gestapelde fragmenten van hijskranen en pijpleidingen sluit aan op een uiteindelijke grote compositie waarin ze in tweetallen V-vormig en liggend geplaatst zijn opgenomen. Hier wordt eveneens, maar op heel andere wijze een ritme zichtbaar. Details van foto's van filmfragmenten uit o.a. Harrie Potter, Lord of the Rings en Starwars zijn op kleur gesorteerd. In tegenstelling tot deze harmonie in kleuren en de gestapelde orde van vierkantjes zijn de vellen chaotisch over elkaar heen geplakt. Ze steken hier en daar zelfs uit over de randen van het passe-partout. Het effect is dat ze eruit lijken te knallen, naar buiten lijken te schieten. In deze nieuwe context verbeelden ze al snel het beroemde bombardement van plaatjes, de explosie van op de toeschouwer afgevuurde beelden. Maar eveneens wordt duidelijk dat Plugge niet wil kaderen, zijn collages niet gevangen wil zetten. Hij zoekt naar muzikale kwaliteiten en die spelen zich af in de ruimte. Willem Plugge brengt ritmes op verschillende manieren in beeld: enerzijds middels de vlakvullende stapelingen, anderszijds middels ritmische of melodische plaatsing van deze uitkaderingen in een groter geheel. Alle basiscollages hebben dezelfde schaakbordstructuur en blijven daardoor, ook al zijn ze opgenomen in een groter verband, juist omdat ze dan bijvoorbeeld scheef lijken te hangen, helemaal op zichzelf staan. Plugge maakt hiermee een nieuwe en uiterst interessante stap binnen de collagetraditie.

Willem Plugge(1955) woont en werkt in Antwerpen en is o.a. actief in het kunstenaarsdorp Doel , dat hij in samenwerking met dichters en beeldend kunstenaars van de sloop tracht te redden door het een culturele functie te geven. Hij is om die reden eveneens betrokken bij het Axis Mundi project tussen Ruigoord, Christiania, Doel en Boomfestival (P) .

Werk van Willem Plugge in Zaal 100, januari 2011

Aja Waalwijk

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved