ImageLeo van der Zalm 1942 - 2002

in memoriam - donderdag 20 juni 21.30 uur

Leo van der Zalm overleed op 1 juni 2002. Hij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, woonde en werkte te Amsterdam. Hij kneedde beeldjes voorzien van ellenlange titels bij het Openbaar Kunstgebit, zong mee in het Nurks Mannenkoor, vaak in samenzang met het Koor voor Prettig Gestoorde Vrouwen, richtte eens een Buro ter Bevordering voor Zelfmoord op, nam op zijn solex deel aan de Soulexpeditie, was lid van de Insekten Sekte en het Eksoties Kietsj Konservatorium. Leo was een boegbeeld van het Amsterdams Ballongezelschap, als Lord Hoedan, als kapitein Blauwbaard of als Bachus met zijn “dank voor stank.”

Hij maakte reizen naar India en Zuid-Amerika, tourde door de Verenigde Staten met o.a. Jules Deelder, Simon Vinkenoog en Johnny van Doorn. Hij werkte enkele jaren met Benn Posset aan One World Poetry, gaf workshops in de Moor en bracht daar een serie bundels uit met werk van onbekende dichters. En Leo maakte zijn eigen boekjes, zelf gedrukt op fijne papiersoorten.

Vanaf 1997 was hij een van de vaste deelnemers aan de maandelijkse dichtersavonden in Zaal 100. De laatste gedichten die hij er voordroeg worden donderdag - van tape - ten gehore worden gebracht.

Aja

zie ook:
Rottend Staal: In memoriam Leo van der Zalm
het Parool: Leo van der Zalm, de literator van het Ballongezelschap
IISG: Archief Leo van der Zalm (.pdf)


Zaal 100 | Aja Waalwijk | Café Vol Dichters
© All rights reserved