marianaoliveira_01.jpg, 24kBMariana Oliveira

Roestkunst

De in Portugal geboren beeldend kunstenares Mariana Oliveira studeerde Museum and Galery Studies aan de Universiteit van Aberystwyth in Wales en woont sinds juli dit jaar in Amsterdam. Ze ontwerpt hoeden van herfstbladeren, vlecht meubelachtige objecten van takken en bekleedt meubels met gras. In haar werk vormen natuur en cultuur een geheel; niet alleen in het ruimtelijke werk, ook op het platte vlak. De tentoonstelling in Zaal 100 bestaat uit een serie mono-prints van verroest metaal op papier.

marianaoliveira_02.jpg, 40kB Over de composities van verroest metaal die op een vel aquarelpapier zijn gelegd giet ze azijn of waterstofperoxide. Ze verpakt het geheel onder plastic en laat het een aantal dagen broeien. Daarna wast ze het papier schoon van metaalresten. De resultaten zijn verbazingwekkend. De bruin-oranje kleurafzettingen op het papier leiden hun eigen leven. Ze vormen geheimzinnige steden met zwarte hoogtepunten, verweerde sky-lines van afdrukken van deurscharnieren in een magisch licht; een aangetaste toren van Babel. Mariana Oliveira legt cultuurproducten vast die overgaan in hun natuurlijke staat en brengt daarmee de onafscheidelijke verbondenheid tussen cultuur en natuur in beeld. Destructie wordt creatie. Ze transformeert de objecten tot nieuwe betekenisdragers. De langwerpige scharnieren die in haar steden tot huizen en torens transformeren zijn even gesloten als de deuren waar ze symbolisch voor staan. Mariana: "Ik onderzoek op dit moment de vormen van de objecten in Amsterdam. Hier vind je heel ander afval dan in Wales of in Portugal. In Wales vond ik veel vierkante stukjes ijzer, in Amsterdam ronde. Op dit moment verwerkt ik al die cirkels tot abstracte composities. Een ander nieuw element zijn verroeste fietskettingen. Die vind je alleen in Nederland. Ik heb nu zelfs een totaal verroeste fiets. Dat wordt mijn nieuwe project."

Indrukwekkende zijn haar syntheses tussen vorm en inhoud. Met verroeste spijkers opgevist uit de vuurplaats in Ruigoord stelde ze een compositie samen in de vorm van een opvliegende vogel; een phoenix die letterlijk opvliegt uit zijn eigen as. Zo ondubbelzinnig in beeld gebracht heb ik het nog niet gezien.

opening vrijdag 18 november, 20.00 uur; te bezichtigen tot 1 december.

Aja Waalwijk voor de Staatskrant november 2011

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved