peterlammers_02.jpg, 52kB Peter Lammers - etsen

De strijd om de broek en de Weeshuisziekte

Peter Lammers maakt etsen en schilderijen op papier; naïeve kunst waar enorme verhalen aan opgehangen kunnen worden. Zijn onderwerpen ontleent hij aan middeleeuwse verhalen, volksvertellingen en gezegdes en zijn etsen hebben dan ook klinkende titels: Jan Klaassen krijgt een houten kop of De strijd om de Broek.

peterlammers_01.jpg, 46kB In de ets "de strijd om de broek" wordt een man, overmand door vijf naakte vrouwen. De op zijn rug liggende man is zwaar behaard en vult de onderste helft van het beeld. Achter hem staan de vijf vrouwen, lachend en tot op borsthoogte zichtbaar, als achter een operatietafel. De meest linkse trekt hem aan zijn broekspijpen die als planken uit zijn lijf steken. Zijn voeten zijn al uit beeld. De anderen houden hem vast. De armen van twee van hen lopen parallel met de richting van de benen van de man. Er ontstaat een ritmiek die zich voortzet in de twee vrouwen die zich achter zijn hoofd bevinden. Hun haardossen vullen de ets tot aan de bovenste rand. De rand onder de man is gevuld met minuskule vogelachtige figuurtjes. Er is geen plekje onbenut gelaten. Het hele beeld wordt door actie in beslag genomen. Soms werkt hij serieel en brengt hij de hoogtepunten uit een verhaal in beeld zoals bij Mariken van Nimweghen. Een van de series is gewijd aan de weeshuisziekte

Peter Lammers: 'In 1566 liepen alle wezen van het weeshuis Amsterdam te spugen, mensen te beledigen, over daken te rennen en gek te doen. Ze gaven de schuld aan de ketterijen zoals de beeldenstorm in de stad,. de godsdienstwaanzin van de vrouwelijk ketters. Mensen werden in het cachot gegooid, maar het feest ging door. Heel veel mensen dachten dat het toch kwam door de zonnestand, door andere problemen. Op dat moment was er een tekort aan graan en meel. De bakkers van het weeshuis deden hennep in het brood om het aan te vullen. Brood met hennep, u begrijpt het al, ze waren allemaal stoned."

En dan zijn er etsen met titels als Veertien op een IJsschots, Stierswreedheid of De Bulderkerk. Een tentoonstelling voor verhalenkenners en -liefhebbers. In Zaal 100, mei 2011.

Aja Waalwijk voor de Staatskrant mei 2011

Zaal 100| Aja Waalwijk| Galerie 100
© All rights reserved