Staatskrant - editie 31091102 november 2002 jaargang 31 nummer 9 - Kunst en Cultuur 
TRYTONE FESTIVAL:
Nieuwste jazz komt uit de Staatsliedenbuurt
Eind oktober was in Zaal 100 een voorbeschouwing op het inmiddels befaamde European TryTone Festival. Een vernieuwend jazzfestijn met deelnemers uit verschillende Europese landen. 
Het ging in Zaal 100 om een voorproefje van het drie dagen durende festival dat in het BIMhuis en Paradiso gehouden werd. De oorsprong van het festival ligt in het in Zaal 100 georganiseerde Tetzepi/TryTone Festival, dat al enkele jaren zeer succesvol is. 
De optredens zijn vooral bedoeld als muzikale ontmoetingen tussen muzikanten. Muziekimprovisatie en experimenteren waren de sleutelwoorden. In verschillende groepscombinaties lieten de musici zien wat ze in huis hadden, waarbij de relatie tot jazz vaak moeilijk te herkennen was. Organisator en trompettist Hans Leeuw praatte de acts aan elkaar. 
De eerste performance kwam van dwarsfluitspeelster Anne La Berge, altsaxofoniste Esmée Olthuis (van de Nederlandse improvisatieband Tetzepi, en tevens één van de organisatoren) en de Zwitserse drummer Lucas Niggli. De toon van de avond werd meteen door deze eerste ontmoeting gezet. De groepsleden verrasten het publiek door een ongewoon samenspel van klanken. Wanneer het onsamenhangend en rommelig dreigde te worden, slaagde het trio er altijd in de harmonie terug te vinden. 
De virtuose drummer Lucas Niggli speelde in het merendeel van de acts mee, zo ook met altsaxofonist Guillaume Orti (van de Frans-Nederlandse groep Kartet) en gitarist Damien Cluzel (afkomstig van het trio Man Bites Dog). Met zeer complex en inventief slagwerk imponeerde hij de toehoorders. 
Sommige groepscombinaties werden ter plekke bedacht. Zo kwam Guillaume Orti vlak voor de pauze met het idee om ?iets? met alle blazers te doen. Het resultaat was verfrissend en onverwachts. Opvallend was het onconventionele gebruik van de instrumenten. Zo had Tobias Klein (Man Bites Dog en tevens organisator) een plastic doosje van een filmrolletje tussen de snaren van zijn bas geklemd en gebruikte Michael Rörby (Tetzepi) een glas voor een speciaal geluidseffect bij zijn trombone. 
Voor mensen die niet bekend zijn met deze experimentele muziek, klonk het allemaal wat wild in de oren. In de pauze lichtte bassist en organisator Edwin Wieringa de muziekavond toe. Hij gaf toe dat de muziek op deze avond inderdaad geen klassieke jazz is. Wél vinden deze 'new ways of jazz' hun oorsprong in deze muziek: "Het is niet echt jazz, maar het is wel gebaseerd op een bepaalde jazz drive. Er zijn invloeden te horen uit de popmuziek, de wereldmuziek en de klassieke muziek."  
Het is een muziekstijl die in ontwikkeling is, en niet alleen in Nederland. Het van oorsprong Nederlandse fenomeen heeft volgens Wieringa een sterk Europees vervolg: "Door het improviseren en de uitwisseling met musici uit andere landen, doen we inspiratie op." Naast het TryTone Festival is Wieringa dan ook hard bezig met de organisatie van een nieuw muziekproject waarbij Nederlandse, Franse en Belgische artiesten drie dagen lang gezamenlijk optreden. 

Elke derde woensdag van de maand om 21 uur wordt in Zaal 100 (De Wittenstraat 100) het Tetzepi/Trytone Festival gehouden. Entree: 4 euro info: www.trytone.org, tel. 4864321

 
 
 
 
 
copyright © Staatskrant                   terug naar zaal 100